Töltött káposzta
Tartalom értékelés
Töltött káposzta
Hozzávalók:
- 40dkg pulya darált hús
- 200-250g barna rizs
- 6girizd fokhagyma
- 40dkg káposzta (savanyú)
- 12-15db levél káposzta (kicsi legyen,mert a töltelékek kicsik lesznek)
- 1db nagy vöröshagyma
- 2db nagy tv paprika
- só,bors,vegeta,kókuszzsír,2-3db babérlevél
Elkészítése:
1 Vegyünk elő egy nagy tálat,és tegyük bele a darált husit,a barna rizst miután jól átmostuk. Majd fűszerezzük ízlés szerint,és fokhagyma nyomóval 3girizd fokhagymát, rakjuk bele. Jó alaposan keverjük össze őket. Nagyon fontos,hogy öntsük bele hideg vizet. Annyit öntsük,hogy a husit nedvesnek érezzük. Ezek után hagyjuk állni kb.1órát.
2 A káposztákat jól mossuk át hideg vízzel,hogy a savanyú ízét elveszítse. Miután pihent a husi,tegyük magunk elé,a káposzta levelekkel együtt. Majd 2db lapos tányért is vegyünk elő,az egyiken be tekerjük a töltelékeket,a másikra pedig rá helyezzük.
3 A töltelék elkészítése. Előttünk egy levél a markunkban a husi. Majd a húst rakjuk a levél elejére, tekerjünk rajta egyet. Majd a jobb oldali részét a levélnek hajtsuk be ,és tekerjük tovább. A végén mikor föltekertük maradni fog,a levélből egy pici puha rész, amit majd vissza kell majd nyomkodni. Addig készítsük a töltelékeket míg husi van. Ha a levél netán talán elfogy ,akkor se ijedjünk meg. Mert készíthetünk kicsi gombócokat ,és azokat is bele rakhatjuk. Ha levél marad akkor így jártunk. :)
4 Vegyünk elő egy olyan lábost,ami nagy és kerámia belseje van. Mert akkor nem kell attól félni,hogy leég.
5 A hagymát pici apró kockákra vágjuk fel,a paprikával együtt. Először a hagymát pároljuk üvegesre. Majd rakjuk bele a paprikát amit picit sózunk,borsózzunk,és fokhagyma nyomóval nyomjuk össze a fokhagymát,amit szintén bele kell raknia a babérlevelet. Ezeket jól pároljuk össze.
6 Mikor már erezzük az illatát akkor kell bele rakni a káposzta felét. Amit szintén kicsit meg dísztelünk. Majd öntsük föl hideg vizel,hogy ellepje,és vegyük le a gáztűzhelyről.
7 Majd elkezdhetjük pakolni szépen sorba a töltelékeket,és a gombócokat. Persze ha van (gombóc). Majd a maradék káposztát helyezzük el a tetején,amit meg lehet szórni egy leheletnyi piros paprikával. Öntsük föl az egész ételt hideg vizel. Fedjük le,és lassú tűzön főzzük.
8 Addig főzzük míg a villa nem megy át a tölteléken könnyedén. Ez lehet akár 3óra hossza is. Tálaláskor tegyünk rá egy kanálnyi joghurtot,és fogyasszuk egészséggel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!